De Pitmanschool

 

Tekstbureau Villa Pit is gevestigd in de voormalige Pitmanschool in Goes. De naam Villa Pit  is dan ook een lichtvoetige verwijzing daarnaar. Pitmanscholen vormden aan het eind van de negentiende eeuw en in de eerste helft van de twintigste eeuw een keten van opleidingsinstituten voor stenografie en typemachineschrijven.

 

Isaac Pitman

Isaac Pitman

Isaac Pitman

Pitmanscholen baseerden zich op de geestelijke nalatenschap van Isaac Pitman (1813-1897), een Britse leraar Engels. Pitman vond in 1837 stenografie uit en geldt als een belangrijk vernieuwer van het taalonderwijs.
Zijn publicatie over spellinghervorming uit 1845 leverde de basis op voor het Engelse fonetisch alfabet.

 

De Pitmanschool in Goes

Leerlingen voor de Pitmanschool in Goes

Leerlingen bij de ingang van de school. Foto: Ons Zeeland 1934

De Pitmanschool in Goes heeft bestaan van 1920 tot 1953. Daarna is in het bijgebouw ervan nog decennialang een typeschool gevestigd geweest. Veel Goesenaren kunnen zich herinneren dat zij daar ooit hebben leren typen.
In de hal van het voormalige schoolgebouw herinneren twee glas-in-loodvensters aan het 25-jarig bestaan van de Pitmanschool in 1945.

 

Halkes InfoPro

Klaslokaalvan de Pitmanschool in Goes

Typeles in de Goese Pitmanschool. Foto: Ons Zeeland 1934

Chris Halkes vestigde zich in 2019 met zijn tekst- en researchbureau Halkes InfoPro in het oude pand van de Goese Pitmanschool. De samenhang van de historie van het gebouw met zijn eigen werkzaamheden als notulist en redacteur trof hem. Daardoor besloot Chris verleden en heden van het gebouw aan de Middelburgsestraat te verenigen, en zijn redactie- en notuleerservice te gaan voeren onder de handelsnaam Villa Pit.

Chris wil ook meer te weten komen over de geschiedenis van de Pitmanschool in Goes. Heeft u informatie daarover, of heeft u herinneringen aan de school, dan vindt hij het leuk als u contact met hem opneemt.

 

 

U bent hier: Start>Over Villa Pit>De Pitmanschool