GOES – Redactie- en notuleerservice Villa Pit laat een historisch glas-in-loodraam restaureren bij het 100-jarig bestaan van de voormalige Pitmanschool in Goes.

Villa Pit is gevestigd in het gebouw van de voormalige Pitmanschool dat stamt uit 1920. Vermoedelijk aan het eind van de komende zomer is het precies honderd jaar geleden dat de eerste lichting studenten er begon aan een stenografie-opleiding.

De barst in de afbeelding van de voorgevel van de Pitmanschool

Als gevolg van de corona-crisis is het dit jaar niet mogelijk geweest het honderdjarig bestaan echt te vieren. Om nog enige aandacht te schenken aan het jubileum laat Villa Pit het historische glas-in-loodraam in de hal van het oude schoolgebouw nu restaureren.

Het gebrandschilderde glas-in-loodraam bestaat uit twee vensters. Twee panelen in het linker venster zijn ernstig beschadigd.  De meest pregnante beschadiging is een grote barst dwars door een afbeelding van de voorgevel van de Pitmanschool.

De twee vensters van het historische raam uit 1945

Glasatelier ’t Ouwe Glasuus in Nieuwdorp voert de restauratie uit. ’t Ouwe Glasuus is onder meer gespecialiseerd in restauratie van glas-in-loodramen. De restauratie begint op 12 juni 2020 met het verwijderen van de beschadigde panelen.

De gebrandschilderde vensters zijn aangebracht bij het 25-jarig jubileum van de school in 1945. Volgens het opschrift was het een geschenk aan de familie die de Pitmanschool toen bestierde.