Blog: Boren door pudding

chris_wereld_600Prinsjesdag kun je meer doen dan in de Ridderzaal zitten luisteren naar de Troonrede. Zo is er de mogelijkheid om na het aanbieden van het koffertje, de nodige borrels en recepties in Den Haag af te lopen. Bij die van de VVD sprak ik gisteren met de Amsterdamse wethouder Pieter Litjens, die een nieuwe projectleider zoekt voor de Noord/Zuidlijn. De huidige projectleider, Peter Dijk, vertrekt binnenkort naar Arcadis. “Het is echt niet zo dat je willekeurig wie als projectleider daar kunt aanstellen”, verzekerde Litjens. “Het maakt wel degelijk uit dat je de juiste man op die plek hebt.”

Een paar jaar geleden kreeg ik van Peter Dijk een rondleiding door het in aanbouw zijnde gedeelte van de Noord/Zuidlijn onder het Rokin. Ik was behoorlijk onder de indruk van de immensiteit van wat daar onder de grond gebeurde. Het was alsof er een onderaardse kathedraal werd gebouwd. Niemand ziet het, maar in Nederland komt een bouwwerk tot stand dat zich kan meten met de wereldwonderen.

Litjens onderstreepte gisteren nog eens hoe bijzonder het project is. “In steden als Londen leggen ze metrolijnen van wel 20 kilometer aan, maar daar boren ze door steen. Ze hoeven er bij wijze van spreken niet eens te stutten. In Amsterdam boren we door pudding. Je moet er altijd rekening mee houden dat de boel boven je kan instorten.”

Inmiddels is het project de laatste fase in. De tunnels zijn zo goed als af, net als de ruwbouw van de stations. De afbouw en afwerking gaan  nog zeker twee jaar duren.