Schrijf iets zinvols, dan schrijf je SEO genoeg

chris_wereld_600

Op de markt van tekstschrijvers gaat een toverwoord rond. Dat woord is SEO, de afkorting voor search engine optimization. Als een ondernemer mij vraagt of ik ‘zijn website wil doen’, vraagt hij niet om goede teksten, maar om SEO-teksten. Bij oplevering zijn opdrachtgevers minder geïnteresseerd in wat er staat, dan in of het wel ‘SEO genoeg’ is. Op platforms waar opdrachtgevers en freelancers elkaar ontmoeten, kom je om in de opdrachten voor SEO-pagina’s en SEO-vriendelijke teksten.

Al die opdrachtgevers willen dat hun eigen website hoog scoort in de zoekresultaten van zoekmachines, vooral in die van Google. Tekstschrijvers, inclusief ikzelf, haken gretig daarop in en presenteren zich bijna zonder uitzondering als ‘SEO-specialist’.

Je kunt je afvragen of een dergelijke fixatie op SEO zinvol is, zeker als je bedenkt waar het bij SEO om draait. Zoekmachines willen de voor de zoekende internetter meest relevante resultaten laten zien. Tot die resultaten komen ze door ingewikkelde berekeningen toe te passen op onder meer de aanwezigheid en de positie van woorden op webpagina’s. Een ‘SEO-specialist’ speelt daarop in door een tekst te produceren rond een optimale mix van in exacte hoeveelheden op de juiste plekken gepositioneerde, veelgebruikte zoekwoorden.

Je mag echter aannemen dat Google en zijn concurrenten hun huiswerk goed hebben gedaan; dat hun berekeningen inderdaad een opsomming opleveren van voor een zoekvraag relevante webpagina’s. Waarom zou je dan, als je iets belangwekkends te melden hebt, veel energie steken in SEO? Die energie kun je beter benutten voor het schrijven van een zinvolle en aantrekkelijke tekst. Die wordt dan meestal vanzelf SEO-proof.

Daarbij komt dat zoekmachines zich ontwikkelen. De berekeningen voor zoekresultaten worden regelmatig bijgesteld. Een website met tekst geschreven als vulling rond een zorgvuldig geconstrueerd skelet van focuswoorden en subfocuswoorden, kunnen zoekmachines dus ineens toch als irrelevant bestempelen. Een pagina die door zijn inhoud zinvol en relevant is, zal dat blijven. Bovendien zullen bezoekers de tekst daarop vaker echt lezen, omdat wat ze aantreffen hen boeit.

Natuurlijk is het verstandig na het schrijven van een goede tekst, te checken of de webpagina de juiste title en een deugdelijke metadescription heeft, de afbeeldingen zinvolle omschrijvingen hebben en de hyperlinks nuttig zijn. Het kan ook geen kwaad met een keyword-planner na te gaan of essentiële termen ontbreken. Dat is allemaal technische afwerking en komt vooral neer op het gebruiken van gezond verstand. Daarvoor hoef je geen ‘SEO-specialist’ te zijn.

Voor de teksten op mijn eigen website is SEO nooit een overweging geweest. Ik vertrouw erop dat de inhoud sterk genoeg is om ontdekt te worden. Ook bij het schrijven van deze tekst heb ik geen enkele moeite gedaan die ‘SEO genoeg’ te maken. Toch hebt u hem gevonden en gelezen.

Chris